Većina stručnjaka za ishranu preporučuje da se odreknemo hleba, ako je to moguće, ali to nije neophodno i preko potrebno, ukoliko jedemo hleb umešen bez kvasca.

I nije istina da je hleb bez kvasca neukusan. Naprotiv!

Da bi se umesio beskvasni hleb koristi se samo brašno, so, voda i na vrh kašičice šećera, koji potpomaže da gljivice prorade i prirodnim putem učine da testo malo naraste, taman koliko treba, da bude lepo, ukusno i šupljikavo.

Naše bake su poznavale tajnu hleba, iako ga je bez kvasca bilo mnogo teže pripremiti da bude delikatesan i da dobro izgleda na oko. Zato su preko noći ostavljale grudvicu brašna (s potočare i „crnog“, samlevenog s opnom) umešenog s vodom, a izjutra je dodavale u brašno i mesile sa ostalim sastojcima. Sem brašna i vode dodavale su malo ulja, soli, često i semenke (suncokreta, bundeve, lana), kako se to čini i danas. I tako zamešeno testo ostavljalo se da „miruje“ nekoliko sati, dok se ne premesi, oblikuje i stavi da se peče na laganoj vatri i bez žurbe.